Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Wegwijzer

14-11-2019

Ergotherapie Oostflakkee wijst u de juiste richting. Maar ergotherapie, wat is dat eigenlijk? Die vraag wordt nog bijna dagelijks gesteld.
'Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen.' Door u mee te nemen in een werkdag hoop ik het voor u duidelijker te maken. Deze begon vanmorgen bij een dame die thuiszorg krijgt voor het aantrekken van steunkousen, maar mw. zou dit liever zelfstandig doen. Ik heb samen met haar verschillende hulpmiddelen uitgeprobeerd waardoor ze weer onafhankelijk wordt. Daarna reed ik naar een meneer die sinds kort een scootmobiel heeft, maar nog erg onzeker hierop is. We hebben samen een rondje door het dorp gedaan en hierbij tips en trucs doorgenomen. Omdat het erg goed ging, hebben we zelfs in de supermarkt geoefend. Als meneer weer veilig thuis is en de scootmobiel weer in het schuurtje staat, ga ik naar een echtpaar wat vragen heeft over het langer thuis blijven wonen. Lichamelijke klachten nemen toe, maar verhuizen willen ze nog niet. Ik neem samen met hen de woning door en geef adviezen over hulpmiddelen en aanpassingen. Ook help ik ze met het regelen hiervan. Deze middag verblijf ik in mijn praktijkruimte. Hier ontvang ik verschillende mensen met hand- en polsklachten. Bijvoorbeeld een dame met artrose in de duim. Hierdoor wordt ze ernstig belemmert in huishoudelijke taken en hobby's. Ik neem met haar de life style adviezen door, geef ik haar wat oefeningen die het functioneren van de hand verbeteren en maak ik een brace op maat waarin haar duim ondersteund wordt en tot rust kan komen. Tot slot komt er een dame die ten gevolge van chronische vermoeidheid moeite heeft met het verdelen van haar energie. Samen zoeken we haar grenzen op en maken op basis hiervan een week schema. Door de bepaalde structuur blijft ze binnen haar grenzen en is ze minder vermoeid.
'Wat ik zo leuk vind aan mijn vak is dat ik mensen kan helpen om de zelfredzaamheid in het dagelijks leven te vergroten. Dit maakt mijn werkzaamheden heel divers, waardoor geen dag hetzelfde is. Ik vind het belangrijk de cliënt centraal te stellen in het geheel, maar ook de (sociale) omgeving wordt zeker niet vergeten. Ergotherapie is zorg op maat!'