3-05-2022
Propriocepsis, vestibulair systeem, vegetatieve reactie, parasympatisch systeem…..
Duizelt het al? Bij mij wel onlangs, toen ik een week lang cursus volgde over deze dingen. Maar zo worden heel veel mensen letterlijk duizelig (of misselijk) van de voor velen vanzelfsprekende dingen. Dat voorbijrijdende auto’s voorbijrazen. Dat de kletsende buurvrouw in de achtertuin rechtstreeks in uw oren roept. Dat uw leeslampje een verblindend zoeklicht is. Dat de regendouche voelt als een spijkerbed. Dat de stofzuiger klinkt als een kettingzaag. Dat de labeltjes in uw kleding pijn doen. Dat u feilloos over iedere drempel en tapijtrand struikelt. Dat u misselijk wordt van snel bewegende Tv-beelden terwijl u gewoon op de bank zit. Maar ook hoofdpijn, nekpijn, een kort lontje hebben, al snel geen energie meer hebben en het overzicht kwijtraken om de gewone dagelijkse activiteiten te organiseren.
Heeft u last van een sensorische integratie stoornis? Het kan zijn dat uw centraal zenuwstelsel de informatie van verschillende zintuigen niet zo goed kan integreren. Dit kan zijn gekomen door een ongeval, val, of door iets wat u op uw hoofd heeft gekregen of misschien door een ziekte of langdurige periode van overbelasting, maar ook door corona.
Leuk om te weten, hoor ik u denken. Maar wat is er aan te doen? Het ASITT protocol kan misschien uitkomst bieden. Eerst wordt er door een gespecialiseerde ergotherapeut een intake afgenomen en vind er een korte screening plaats. Indien de behandeling geschikt lijkt wordt daarmee gestart. Deze bestaat uit: het geven van informatie over het proces van zintuigelijke informatieverwerking, het aanleren van compensatiestrategieën om prikkels beter te kunnen hanteren, gewenningsoefeningen om prikkels weer als normaal te kunnen verwerken en het doornemen van een dag- en weekindeling om uiteindelijk het activiteitenniveau weer te verhogen.
Als vergelijking: alle prikkels vallen de hele dag in een emmer. De emmer loopt over met als gevolg dat u ontregeld wordt en de klachten toenemen op alle gebieden. Dat maakt het soms ongrijpbaar waarom iets de ene keer wel lukt (emmer nog niet vol) en de andere keer niet (emmer loopt over). Tijdens de behandelingen gaan we samen kijken hoe u tijdig prikkels uit de emmer kunt gooien, om het overstromen te voorkomen. Daardoor krijgt u meer regie over de dag en weekindeling en daardoor bent u beter in staat om waardevolle activiteiten uit te voeren.
Loopt uw emmer wel eens over? Ik help graag er iets uit te gooien.