Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Geluk zit in kleine dingen

20-04-2023

Waar ik van geniet? Van de tulpenvelden, de hond die even komt kroelen, een mooi boek, een ree spotten tijdens een wandeling of een half uurtje haken. Meestal willen we meer, mooier, beter. Maar soms is goed gewoon goed genoeg. Maar hoe leren we tevreden te zijn? U verwacht van mij waarschijnlijk handige tips. Toch eentje dan: stop met uzelf vergelijken met anderen. Natuurlijk kijken we naar die ander met een mooier huis, een grotere auto en die vaker op vakantie gaat. Maar is die gelukkiger? Dat kunnen we helemaal niet zien aan de buitenkant.

Ik zie in mijn werk iedere dag mensen die het minder hebben. Die vanwege een beperking, aandoening of gebeurtenis dingen niet meer kunnen. Die vanwege ouderdom minder mobiel zijn en het huis bijna niet uitkomen. Of die vanwege postcovid geen energie hebben om voor hun gezin te zorgen of te werken. Of die vanwege artrose hobby’s niet meer uit kunnen voeren. Regelmatig denk ik dan: “tjonge, dan mag ik niet klagen.” En soms doe ik dat wel eens hoor, klagen. Maar wat is het inspirerend dat ook de mensen die problemen of beperkingen hebben in het dagelijks leven soms zo positief kunnen zijn. Ik hoor dagelijks ook mensen zeggen dat ze dankbaar zijn. Dankbaar voor hulp die aangeboden wordt bijvoorbeeld. Of mensen die vertellen hoe ze kunnen genieten van de eerste lentedag. Of van een lekker muziekje. Mensen die blij worden van hele kleine dingen. En als we het leven op díé manier gaan bekijken, is er zoveel moois te ontdekken!

Kijk een keer wat langer naar die boom, bloem, vogel of vlinder. En kijk niet naar die ander, die het beter voor elkaar lijkt te hebben. Maar denk eens aan die andere ander…