Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Handen als gereedschap

5-09-2019

Onze handen zijn een belangrijk gereedschap. We doen er vanalles mee. Onszelf wassen, de knoopjes van de blouse dicht knopen, brood smeren, schrijven, enz. Maar naast dat ze ons gereedschap zijn, geven ze ook vaak een emotie aan. Denk maar aan een arm om iemands schouder, een aai over je bol, een stevige handdruk, een wijzende vinger, opsteken van je duim en ga zo maar door.

Hand- en polsklachten kunnen dan ook een hele grote impact hebben op het dagelijks leven. Niet alleen in het uitvoeren van werk, huishouden of hobby's. Maar dus ook op sociaal emotioneel vlak. Stelt u zich eens voor, dat u niet meer uw kinderen kunt uitzwaaien, of iemand stevig kan omhelzen, als iedere handdruk op een verjaardag pijn doet of met links moet. Daarom streven we er door middel van handtherapie naar uw hand weer zo goed mogelijk te laten functioneren. Het herstel kan natuurlijk per persoon en per aandoening verschillend zijn. Maar handtherapie is erg in ontwikkeling en er zijn steeds meer mogelijkheden. Momenteel doet Ergotherapie Oostflakkee veel met oefentherapie.

Dit is belangrijk om bijvoorbeeld spieren te versterken waardoor een hand beter kan functioneren en de klacht een beetje kan compenseren. Maar ook om te zorgen dat bepaalde delen soepel en beweeglijk blijven, om verklevingen en verstijving te voorkomen. De kracht van ergotherapie zit in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Daarom proberen we de oefentherapie dan ook zoveel mogelijk te integreren in herkenbare activiteiten, die iedereen dus makkelijk thuis kan doen. Dit maakt het niet alleen makkelijk toepasbaar, maar maakt ook het herstel heel mooi inzichtelijk. Zo merken mensen zelf concreet vooruitgang. Naast oefentherapie en functionele training zijn soms (tijdelijk) hulpmiddelen nodig. Om bijvoorbeeld een activiteit makkelijk uit te kunnen voeren of een activiteit eenhandig uit te voeren. Ook hulpmiddelen zijn aan ons besteed. We hebben ze in allerlei soorten en maten. Er wordt geadviseerd welk hulpmiddel het meest geschikt is voor u, indien op voorraad kunt u het uitproberen en wanneer het bevalt kunt u het meteen aanschaffen.

Soms kan u dit terugvragen bij de zorgverzekeraar maar niet altijd. Ook in veel gevallen is (tijdelijk) een spalk nodig. Ergotherapie Oostflakkee maakt spalken op maat. We werken met verschillende materialen zodat er altijd iets is wat bij uw situatie past. Soms is een 'standaard' spalk voldoende, ook hierbij kunnen we u helpen.

Ergotherapie Oostflakkee: handtherapie, hulpmiddelen en spalken. Alles op één adres!

Vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.