Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Ouderen pakket

2-11-2020

Het zal je gebeuren. Je moeder krijgt dementie.. helaas woont ze niet in de buurt en zit dagelijks even om het hoekje kijken er niet in. Gelukkig bestaan er genoeg vormen van zorg die ingezet kunnen worden, zoals de praktijk ondersteuner van de huisarts, de casemanager, huishoudelijke hulp, thuiszorg, etc. Maar wat als je moeder een zeer zelfstandige vrouw is en al deze mensen liever buiten de deur houd? Want “ik ben toch niet gek?! Er is niks mis met mij en ik kan alles zelf!” Dan bedenk je het ouderen pakket! Dit deden 2 dochters van één van mijn patiënten. Het ouderen pakket is een bepaald hulpaanbod. Door uit te leggen dat het standaard is voor iedereen van 80+ stond mw er meer voor open en waren er ingangen. Zo kwam de casemanager frequent over de vloer, thuiszorg voor medicatie en ik als ergotherapeut. En dat alles zonder weerstand! Zolang het woord dementie maar niet genoemd werd.
Vaak hebben we als hulpverleners te maken met weerstand. Of eigenlijk meer het ontkennen van het hebben van een aandoening als dementie. Het is altijd zoeken hoe om te gaan met weerstand. Waar beweeg je mee en waar beweeg je tegen? Wanneer er omheen en wanneer er onderdoor? Het ouderen pakket is een mooie manier om draagvlak te creëren en om iemand de hulp te bieden die iemand verdiend. Zo leerde ik mw steeds een beetje beter kennen, ontstond er vertrouwen en werden er nog meer ingangen gecreëerd. Super mooi om te zien hoe we in het leven van mw konden stappen en een stukje met haar mee konden lopen. Het handelen kon geobserveerd worden en mw accepteerde meer hulp. En dat allemaal door het ouderen pakket. Het is wel even een andere insteek. Het was niet: “ik ben Ellen van de ergotherapie”, maar: “ik ben Ellen en kom even kijken hoe het met u gaat en of ik u ergens mee kan helpen”. Zo werd ik eens verward met de huishoudelijke hulp en kreeg de vraag of ik kon strijken. Nu is dat niet mijn hobby en grootste talent, maar ach: alles voor het ouderen pakket! Natuurlijk wel een ergotherapeutisch sausje eroverheen gegoten door mw bij de activiteit te betrekken en mij instructie te laten geven.
Ik ga het ouderen pakket nooit vergeten en hoop dat meer mantelzorgers dit kunnen toepassen. Ik ben trots op het feit dat ik onderdeel mocht zijn van het ouderen pakket. En ik kreeg dus zelfs strijkles, en dat onder werktijd!