Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Tot hier en niet verder…

12-07-2021

Tot hier en niet verder… grenzen stellen… Onlangs was ik op het strand. Het was een bewolkte dag, dus gewoon met lange broek en wandelschoenen aan. Er was niemand te bekennen… heerlijk vind ik dat, het strand voor mij en de hond alleen. Tijdens het wandelen ging de zon schijnen en werd het warmer. Ook al was het net eb, ik liep toch helemaal naar het water toe. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Ik kon niet dieper
En de hond houdt ervan om even lekker te plonsen. Ze bleef me maar aankijken met haar blije kop. Ik had het intussen echt warm gekregen en dacht: waarom ook niet? Ik deed m’n schoenen uit, stroopte mijn broek op en huppakee. Heerlijk! Ook even spetteren en spatten. Maar het moment kwam natuurlijk dat ik niet dieper kon, omdat anders mijn broek nat zou worden. Tot hier en niet verder!

Tot hier en niet verder… grenzen stellen… activiteiten afbakenen… nee zeggen… Heel belangrijk als je bijvoorbeeld aan het herstellen bent van COVID19, maar ook voor mensen met een burn-out, patiënten na oncologische behandeling of mensen met chronische ziektes.

Tja, grenzen aangeven klinkt zo makkelijk, maar hoe doe je dat? Hieronder 3 tips:

1. Breng vooraf kaders aan. Als je ergens op visite gaat, of een bepaalde activiteit gaat uitvoeren bijvoorbeeld, bedenk dan vooraf hoe lang je dit gaat doen (afhankelijk van hoeveel ruimte er nog in je ‘batterij’ zit). Neem je dus voor om bijvoorbeeld na een uur naar huis te gaan of te stoppen met de gekozen activiteit.

2. Stel prioriteiten en plan bewust. Je ‘batterij’ is momenteel minder vol dan anders. Doordat je minder energie te besteden hebt, kun je niet alles doen wat je misschien voorheen gewend was. Maak daarom keuzes. Wat is écht belangrijk? Of wat is noodzakelijk? Het is belangrijk om goed te plannen en ‘energievreters’ goed te verdelen over de week.

3. Nee zeggen mag! Door nee te zeggen, kies je voor jezelf. Bedenk goed wat jou een ‘ja’ waard is! Dit brengt je dichter bij jezelf.

Je grenzen aangeven is niet egoïstisch, dat heet respect hebben voor jezelf!

Wilt u hierover doorpraten? Bel of mail dan voor een afspraak via 0620892892 / ellen@ergotherapie-oostflakkee.nl
Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.