Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Opladen en focus

26-05-2022

Opladen is standaard onderdeel van mijn gesprek bij mensen die ik begeleid na covid, burn-out, chronische vermoeidheid, niet aangeboren hersenletsel etc. Maar opladen is natuurlijk iets wat we allemaal moet doen. Met een lege batterij kan niemand goed functioneren. Maar hoe doen we dat? Opladen in een maatschappij waar alles doorvliegt en 24/7 ‘aan’ staat?

Iets met focus… focus op een bepaalde taak in “productieve” tijd en focus op jezelf in “oplaad” tijd. Dus niet nog even dat werk-telefoontje of regel-mailtje in de lunchpauze. Maar focus eens op ontspanning. Ik roep altijd: “ontspannen kun je leren”. Probeer het eens! Focus tijdens een pauze eens op iets anders dan je telefoon. Kijk bewust naar buiten (of ga buiten zitten) en zie hoe de wolken vormen hebben, hoor de vogels fluiten, voel de zon op je huid. Kijk bewust eens naar de bomen, bloemen of gewoon de planten in je tuin, naar de vogels in de lucht. Focus daarna op jezelf. Check bij jezelf in, in plaats van je whatsappjes checken. Vraag jezelf: “hee, hoe gaat het met je?” En geef dan eens écht eerlijk antwoord!

Als we dan die focus ook kunnen behouden tijdens ons werk, sparen we ontzettend veel energie uit. Continu schakelen tussen telefoon, de tekst die je aan het lezen was, de mailtjes die binnenkomen en de rest van he to-do list, lekt er enorm veel energie weg. En wees eerlijk, die energie kunnen we beter besteden toch?! “Maar ja, al die mailtjes dan?” hoor ik je denken.. Plan daar tijd voor in! Verspreid over de dag een kwartiertje of half uurtje tijd voor mail etc. Ook die verdienen de volle aandacht en focus. Laat ze geen stoorzender zijn.

Speur je energielekken op, timmer ze dicht en focus op één ding tegelijk.

PS: tijdens het schrijven van deze blog kreeg ik één telefoontje, heb ik minstens tien keer mijn telefoon opgepakt en heb ik vier mailtjes binnen zien komen en gelezen. Gefocust?