Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Oud worden is een gunst, oud zijn is een kunst

19-10-2022

Ouderdom komt met gebreken. In mijn werk is dit vaak onderwerp van gesprek. Bij de één zijn die gebreken lichamelijk, met alle gevolgen van dien. Bij de ander zijn die gebreken meer geestelijk, ook met alle gevolgen van dien. Allebei lastige gebreken, want het liefst houden we natuurlijk allemaal het lichaam én ons hoofd tot het einde gezond. Maar het is eenmaal een feit dat bepaalde dingen afnemen bij het ouder worden, bijvoorbeeld spierkracht en botdichtheid. Als we gezond oud willen worden, moeten we daar dus iets voor doen (binnen de cirkel van invloed). Maar helaas kunnen we niet alles beïnvloeden. Veel ‘gebreken’ komen zonder dat we daar om hebben gevraagd of zonder dat we die tegen hadden kunnen houden (buiten de cirkel van invloed).

Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei hulpmiddelen en manieren om (een deel van de) gebreken te compenseren. Denk aan de welbekende beugels in de douche, een douchestoel, een loophulpmiddel en ga zo maar door. Maar ook bijvoorbeeld een medicijndoos met een herinneringsalarm of een ‘slimme’ agenda. Tegenwoordig is er van alles op de markt. Dat is echt een voorrecht denk ik. Toch ervaren veel mensen een figuurlijke drempel om een hulpmiddel te gaan gebruikten. Dit begrijp ik ook wel, het is niet makkelijk. Maar ik zie het niet als een stap achteruit, maar juist als een stap vooruit! Vaak geeft het een stukje vrijheid en zelfstandigheid terug. Belangrijk daarbij is om goed advies te krijgen over wat passend is in uw situatie. En natuurlijk hoort daar wat mij betreft ook begeleiding bij om het hulpmiddel op de juiste manier te gaan gebruiken. Dit alles met als doel om zo veilig en zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren. Maar oud zijn is en blijft een kunst, dat realiseer ik me heel goed. Petje af!

Later dit jaar hoop ik zelf 30 te worden. Men zegt dat dan de aftakeling gaat beginnen. Pfoe, wat moet dat worden.. Ach, ik ken in ieder geval een goede ergotherapeut die voor (bijna) elk probleem wel een oplossing heeft!