Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Nieuws uit de praktijk

Gecontracteerde ergotherapie 2023

Let op‼️

Vanaf 2023 hebben wij geen contract meer met Caresq ❌
Zij stellen onwerkbare eisen en voor ons een dusdanig laag tarief waardoor wij niet de kwaliteit kunnen leveren die we wel willen bieden.

Mocht u bij Caresq verzekerd zijn, kunt u alsnog bij ons terecht maar kan het zijn dat een gedeelte van de behandeling vergoed krijgt (meestal 70%) en dus een gedeelte zelf moet betalen. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met me op en/of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Geplaatst op 27-12-2022


Langer Thuis

Uitdaging
In 2050 is een kwart van de inwoners van Goeree-Overflakkee 65 jaar of ouder. In combinatie met een sterke groei van mensen met meerdere chronische aandoeningen leidt dit tot een toenemende zorgvraag. Tegelijkertijd ondervinden we een toenemende druk op het welzijns-, woon- en zorgaanbod. Op Goeree-Overflakkee ondervinden de sectoren welzijn en zorg nu al een krapte op de arbeidsmarkt. Iets wat de komende jaren alleen maar meer toeneemt door de vergrijzing. Kortom, uitdagingen die snel op ons afkomen en die maken dat we nu gezamenlijk in actie moeten komen. Daarom is Ergotherapie Oostflakkee betrokken bij het project “toekomstbestendig leven” van Paulina.nu.

Lees hier meer: https://paulina.nu/toekomstbestendig-leven-ouderen/


Geplaatst op 28-06-2022


NIEUW bij Ergotherapie Oostflakkee: ASITT

ASITT is een intake en behandelprotocol voor volwassenen waarbij er sprake is van een sensorische integratie stoornis.

Voor wie is ASITT geschikt?
Het ASITT protocol is geschikt voor volwassenen met problemen binnen de sensorische integratie. Voorbeelden hiervan zijn:
• Ervaren van een gevoel van onbalans
• Moeite met leren van nieuwe handelingen
• Problemen met informatieverwerking
• Niet kunnen multitasken
• Problemen met gesprekken met meerdere mensen of in drukte
• Problemen hebben met overzicht en/of plannen en organiseren
• Verminderde concentratie en focus
• Naar worden van beeldschermen (mobiel/laptop/tv)
• Overgevoelig voor licht en geluid

Veelal ontstaan dit soort klachten na een gebeurtenis, zoals een auto ongeluk met whiplash als gevolg. Of na een hersenschudding. Ook bij mensen met het post covid syndroom komt dit vaak voor.

Hoe gaat het ASITT protocol in zijn werk?
Eerst wordt er een intake afgenomen waarbij extra wordt doorgevraagd op de prikkelverwerking in uw dagelijks leven. Ook vind er een korte screening plaats met wat testjes. Ook kan er gevraagd worden of u een vragenlijst wil invullen. Daarna wordt besloten of er gestart wordt met de behandelfase.

De ASITT behandeling bestaat uit:
• Het geven van informatie over het proces van zintuiglijke informatieverwerking en de invloed hiervan op ons dagelijks handelen.
• Het aanleren van compensatiestrategieën om prikkels die slecht verdragen worden beter te kunnen hanteren in het dagelijks leven.
• Gewenningsoefeningen om prikkels weer als normaal te kunnen registeren en verwerken in dagelijkse activiteiten.
• Bespreken van sensorisch activiteiten programma (wat vraagt een activiteit van u aan prikkelverwerking).
• Doornemen van dag- en weekindeling om uiteindelijk het activiteiten niveau weer te verhogen.

Het protocol heeft als centraal uitgangspunt dat het houding en bewegingszintuigsysteem (anders gezegd het proprioceptieve systeem) de kern is om te komen tot verbeterde regulatie van sensorische integratie. Middels psycho educatie over het proces van sensorische informatie verwerking, het aanleren van compensatie strategieën, demptechnieken en gewenningsoefeningen.


Geplaatst op 28-06-2022


ACT

In februari j.l. heeft Ellen de basisopleiding ACT afgerond. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een handige manier om te gaan met je problemen, zodat je hier niet steeds in vastloopt en je je zo kunt blijven bezig houden met de meer waardevolle dingen in je leven.

ACT bestaat uit twee kernonderdelen: Acceptance en Commitment. Bij het Acceptance‐onderdeel leer je op een handige manier om te gaan met je persoonlijke obstakels. Je leert hier ruimte maken voor vervelende gevoelens , afstand nemen van moeilijke gedachten, op een andere manier naar jezelf kijken, en tenslotte je aandacht te richten op het hier en nu. Met deze vaardigheden zul je merken dat je niet meer zo snel vastloopt in je obstakels. Het Commitment‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen. Deze twee kernonderdelen samen zorgen ervoor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt, waardoor je je niet tegen laat houden door obstakels om de dingen te doen die jij belangrijk vindt!

Vragen? Neem gerust contact op!

Geplaatst op 28-06-2022


Wetenschappelijk onderzoek

Ergotherapie Oostflakkee werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek: werken met/na kanker

Werk is voor veel (ex-)kankerpatiënten belangrijk. Werk geeft bijvoorbeeld financiële zekerheid, maar ook ritme en betekenis aan de dag. Wanneer (ex-)kankerpatiënten tijdens of na de behandeling weer aan het werk gaan, ervaren veel van hen problemen. Zij voelen zich bijvoorbeeld vaak moe of kunnen zich niet goed concentreren op het werk. Hierdoor kan het lastig zijn om het werk langdurig vol te houden.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben het STEPS programma gemaakt om (ex-) kankerpatiënten te helpen bij het terugkeren naar werk, en om het werk op een voor hen passende manier vol te houden. De onderzoekers meten hoe effectief STEPS is, ten opzichte van de gebruikelijke revalidatie nazorg. Het STEPS programma bestaat uit een combinatie van op werk-gerichte ergotherapie en re-integratieconsultatie.

Geplaatst op 31-01-2022


Maatregelen ivm corona virus

Ook Ergotherapie Oostflakkee neemt maatregelen rondom het Coronavirus. We houden het nieuws nauwlettend in de gaten en volgend adviezen van het RIVM en beroepsvereniging op.
Wel blijft de praktijk open, om zoals van ons gevraagd wordt de noodzakelijke zorg te kunnen blijven bieden en het zorgsysteem te kunnen ondersteunen waar we kunnen.

➡️ Er wordt samen met u gekeken welke afspraken / vragen kunnen wachten of vragen telefonisch kunnen. Ook videobellen is mogelijk.

➡️ Vragen die niet kunnen wachten (de zogenoemde noodzakelijke zorg) worden opgepakt, indien patiënt en therapeut geen klachten (verkouden, hoesten, koorts) hebben.
Noodzakelijke zorg kan zijn: decubitus, vragen binnen palliatieve / terminale zorg, behandelingen die resulteren in ontlasting van de (thuis)zorg (denk aan: zelfstandig aan- en uittrekken van de steunkousen, hulpmiddelen bij douchen en/of aankleden, val preventie, hulpmiddelen rondom inname medicatie of ogen druppelen).

➡️ Heeft u ziekteverschijnselen? Of bent u in aanraking geweest met iemand die het Corona virus heeft / zou kunnen hebben? Of bent u in één van de risico gebieden geweest? Wilt u dan zo vriendelijk zijn de afspraak van te voren af te bellen?
📞0620892892

➡️ Wil u zelf liever de afspraak niet door laten gaan? Voelt u zich hier niet prettig bij? Deze keuze respecteren wij. Graag dan de afspraak (minimaal 24 uur van te voren) afbellen.
📞0620892892

➡️ Wij schudden geen handen, maar begroeten u met een glimlach. 😊

➡️ Bij handtherapie kunnen we de 1,5 meter grens niet waarborgen. Daarom maken we daarbij gebruik van een plexiglas scherm met een ruimte uitsparing onderaan. Zo kunnen we uw hand veilig onderzoeken of uw hand ondersteunen tijdens bijvoorbeeld oefeningen of het maken van een spalk.

❓Vragen? Twijfels? Onduidelijkheden? Neem gerust contact op. #samenstaanwesterk

✅ Dit alles om onze kwetsbare doelgroepen te beschermen en ervoor te zorgen dat het zorgstelsel de nodige zorg kan blijven bieden #flattenthecurve

💟 Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Geplaatst op 23-03-2020


Stagiaire

Even voorstellen:

Hallo, ik ben Ciske Pollemans en ik ben 21 jaar. Op dit moment zit ik in de laatste fase van de opleiding ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam, namelijk het afstuderen. Hiervoor zal ik stage gaan lopen bij Ergotherapie Oostflakkee. Ik kom zelf ook van Goeree-Overflakkee, dus dat maakt het extra leuk om hier mijn afstudeerstage te kunnen doen. Van september tot en met januari zal ik stage lopen en hoop ik u te ontmoeten!

Geplaatst op 29-09-2019


Valpreventie cursus

In oktober gaat een leerzame cursus van start, in o.a. Ooltgensplaat. De cursus is bedoeld voor mensen die wel eens gevallen zijn en/of bang zijn om te vallen.
Een val (of valangst) heeft grote gevolgen en kan uw leven sterk beïnvloeden. Terwijl juist actief blijven zo belangrijk is. Maar hoe doet u dat dan? Of een verantwoorde en veilige manier? Welke factoren hebben invloed op de val kans? Hoe kunnen we de val kans zo klein mogelijk maken? Hoe zorgt u ervoor dat de val angst uw dagelijks leven niet beïnvloed?
Geeft u zich nu op voor de cursus: 0620892892 / info@ergotherapie-oostflakkee.nl

Voor meer informatie: https://paulina.nu/leer-valpartijen-te-voorkomen-door-preventiecursus-zicht-op-evenwicht/

Geplaatst op 8-07-2019


Hulpmiddelen

Sinds 1-1-2019 verkoopt Ergotherapie Oostflakkee ook hulpmiddelen! Een mooi aanvullend stukje service naast een ergotherapie behandeling en/of ergotherapeutisch advies.

Wilt u een hulpmiddel aanschaffen? Neem contact op voor meer informatie of vrijblijvend advies.

Geplaatst op 21-06-2019


Spalken

Ergotherapie Oostflakkee kan spalken op maat maken, van verschillende materialen. Er wordt gekeken wat er in uw situatie wenselijk is en het beste aansluit bij uw hand- en/of polsklacht.

Geplaatst op 21-06-2019


Oncologie netwerk Goeree Overflakkee.

Ergotherapie kan veel betekenen voor mensen met kanker. Denk aan problemen omtrent vermoeidheid en energie, dagindeling en planning, werkhervatting, (praktische) problemen bij dagelijkse activiteiten (zoals zelfverzorging, huishouden en hobby's).

Maar juist het multidisciplinair werken is van grote meerwaarde. Trots om onderdeel te zijn van oncologie netwerk Goeree Overflakkee.

Geplaatst op 21-06-2019


Rollator spreekuur

Rollator- en hulpmiddelenspreekuur
Heeft u vragen over uw rollator of over het aanschaffen ervan? Hoe is uw balans? Heeft u vragen over hulpmiddelen / aanpassingen / zorg?

Kom vrijblijvend langs!
Wanneer: donderdag 22 november van 15u - 16u

Waar: Gezondheidscentrum Ooltgensplaat, Langweg 27, 3257KC Ooltgensplaat (1e verdieping!)
Graag tot dan!

Geplaatst op 3-11-2018


Gezondheidscentrum Ooltgensplaat

Sinds 2 juli j.l. is het gezondheidscentrum Ooltgensplaat in gebruik genomen. 5 juli was de feestelijke opening.

Vanaf nu is Ergotherapie Oostflakkee daar ook te vinden, samen met onder andere de huisarts, apotheek, fysiotherapeut, dietiste en wijkverpleging.

Neem contact op voor een afspraak. Natuurlijk komt de ergotherapeute ook nog steeds bij u thuis langs als dat nodig is.

Geplaatst op 10-07-2018


Uitbreiding: Zuid Beijerland

Sinds begin dit jaar is Ergotherapie Oostflakkee niet alleen actief of Flakkee, maar ook in Zuid Beijerland en omgeving. Neem gerust contact op voor vragen of meer details.

De ergotherapie behandeling kan plaatsvinden bij FysioFitt (Gravin Sabinastraat 34G, Zuid Beijerland) of indien nodig bij u thuis.

Geplaatst op 7-07-2018


Nieuwe website

Bij een verse praktijk hoort uiteraard een verse website. Deze website is ontwikkeld met u in gedachten en is bedoelt om u meer te weten te laten komen over Ellen, de praktijk en ergotherapie in het algemeen. Hoewel de praktijk nieuw is, heeft Ellen ruime ervaring in haar vak en is ze al geruime tijd actief in de regio. Als enige ergotherapeut op Oostflakkee is Ellen de aangewezen persoon om u te helpen bij problemen met het dagelijkse leven.

Ze maakt al meerdere jaren deel uit van meerdere multidisciplinaire overlegorganen op Oostflakkee en is zowel voor de huisartsen als voor de patienten een vertrouwd en bekend gezicht als het gaat om de hulp voor mensen met praktische en sociale problemen. Haar aanpak werkt al voor veel Flakkëenaars.

"Zonder Ellen zou het leven van veel mensen in mijn praktijk een stuk minder aangenaam zijn. Ze is betrokken bij haar patienten en veel kundiger dan ik als het gaat om het leefbaar maken van een leven met praktische obstakels. Ellen is iemand waar je echt iets aan hebt."


Joost van de Putte - huisarts
Geplaatst op 11-09-2017