Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG

Nieuws uit de praktijk

IN DE SCHOENEN VAN... EEN ERGOTHERAPEUT

Bron: Eilanden Nieuws 13-10-2023
Tekst: Klazina de Bakker

“Het belangrijkste is het maken van de vertaalslag naar het dagelijks leven"

DIRKSLAND - De meeste mensen hebben weleens gehoord van een ergotherapeut. Die werkt bijvoorbeeld in een verpleeghuis of helpt bij het revalideren. Maar het vak van een ergotherapeut gaat veel verder. Ellen van Rossum uit Ooltgensplaat vertelt over haar afwisselende baan en legt uit hoe ze mensen helpt om zelfstandiger te worden. Of hen te leren omgaan te gaan met klachten die langer duren.

Ellen van Rossum (30 jaar) zit deze ochtend in haar spreekkamer van de praktijk in Dirksland. Ze is geboren en getogen op Goeree-Overflakkee en woont met haar partner en hond in Ooltgensplaat. Op de middelbare school maakte ze de keuze om voor ergotherapeut te gaan leren. “Ik wilde altijd al iets met mensen gaan doen, mensen helpen. Een student die de opleiding Ergotherapie volgde kwam daarover vertellen. Dat sprak me erg aan. In dat vak kun je mensen helpen op een praktische manier en iets toevoegen aan het leven van die ander.”

Eigen praktijk
Ellen volgde de hbo-opleiding Ergotherapie in Rotterdam en werkte daarna bij verschillende instellingen. Toch trok het werk bij de mensen thuis haar het meest. “Dat heeft veel meer afwisseling. Iedere afspraak is anders. Het gaat van een beugel in de douche tot het leren rijden met een scootmobiel.” In 2017 startte Ellen haar eigen praktijk op Goeree-Overflakkee: Ergotherapie Oostflakkee. Die naam klopt eigenlijk niet helemaal meer, want de praktijk is uitgegroeid tot drie locaties, in Ooltgensplaat, Dirksland en Ouddorp. Mensen van het hele eiland kunnen er terecht voor hulp.

Ontstaan vanuit arbeidstherapie
Wat de werkzaamheden van een ergotherapeut inhouden is lang niet bij iedereen bekend. “Het is ook niet echt in één zin uit te leggen”, zegt Ellen. “Het beroep ontstond na de Eerste Wereldoorlog, toen veel soldaten gewond uit de strijd kwamen. Ze moesten weer een bestaan opbouwen, met hun handicap. Het was toen vooral arbeidstherapie, om mensen weer aan het werk te helpen. Nu is ergotherapie zoveel breder. Je kunt ons werk eigenlijk samenvatten onder het vergroten van zelfstandigheid en het begeleiden van mensen met langdurige klachten.”

Elke dag is anders
Hoe een werkweek er uit ziet? “Dat wisselt heel erg”, lacht Ellen. “Natuurlijk heb ik mijn vaste dagdelen op de praktijk, maar verder is elke dag anders. Ik geef bijvoorbeeld advies aan huis aan iemand die minder mobiel wordt. We kijken dan samen welke aanpassingen er nodig zijn. Daarna ga ik op pad met iemand die nog maar pas een scootmobiel heeft, maar er niet mee durft te rijden. Die persoon krijgt scootmobieltraining. Of ik sluit aan bij de thuiszorg om te zien hoe we het risico om te vallen kunnen verminderen.” Op de praktijk geef ik onder andere handtherapie bij artrose en help ik mensen met langdurige klachten. Daarbij kun je denken aan vermoeidheid na corona en het omgaan met prikkels.”

Vertaalslag naar het dagelijks leven
Het belangrijkste in het werk is het maken van de vertaalslag naar de praktijk. “Bij het geven van handtherapie gaat het niet alleen om het aanmeten van een spalk. We kijken ook waar de moeilijkheden liggen. Hoe kun je gemakkelijker een potje opendraaien of een dweil uitwringen? Mensen met vermoeidheidsklachten kunnen erg geholpen zijn met een goede planning. Zo hebben ze niet teveel activiteiten op een dag waardoor ze over hun grenzen heen gaan. Als stofzuigen je veel energie kost, is het beter om het boodschappen doen voor morgen te bewaren.” Hoewel ouderen de grootste doelgroep zijn in Ellens praktijk, ziet ze mensen van allerlei leeftijden.

Zorgkloof is er al
Door het tekort aan zorgpersoneel blijven ouderen langer thuis wonen. “We komen schrijnende situaties tegen”, vertelt Ellen. “Ouderen die eenzaam zijn en geen netwerk hebben. Of mensen die eigenlijk niet meer thuis kunnen wonen, maar nog niet naar het verpleeghuis kunnen. Wat dat betreft kijk ik wel met zorgen vooruit. De vergrijzing neemt toe, dus het probleem wordt groter. De zorgkloof, waar zoveel over gepraat wordt, is er al. Steeds meer mensen hebben zorg nodig, terwijl de beschikbaarheid van de zorg afneemt. Maar ik blijf ook positief. We zoeken met veel partijen samen naar creatieve oplossingen. Die verbinding geeft hoop."

‘Denk vooruit’
Bij die verschillende partijen horen bijvoorbeeld de huisarts en de thuiszorgorganisaties. “Als ergotherapeut kun je daarin een verbindende factor zijn. Het uitgangspunt is het belang van de cliënt. We kijken allemaal vanuit ons eigen vakgebied door onze eigen bril naar de situatie. Samen zoeken we het beste voor de persoon die hulp nodig heeft. Of mensen langer thuis kunnen blijven wonen hangt af van het netwerk dat iemand heeft en van de woonomgeving. In een gelijkvloers appartement is dat anders dan in een dijkwoning.” Daarom komt ze met het advies: “Denk vooruit. Ik snap dat mensen gehecht zijn aan hun huis, maar het is goed om over later na te denken. Op het laatste moment verhuizen kan niet, zeker niet in de woningmarkt van nu.”

Regeldruk
Zijn er ook mindere kanten aan het werk als ergotherapeut? “De administratieve last en de regeldruk vanuit de overheid”, zegt Ellen meteen. “Met een eigen praktijk heb je daarmee te maken. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daar horen veel regels bij. Dat kan anders, vind ik. Daarnaast heb ik de administratie van de praktijk en het werk wat bij een eigen bedrijf hoort. Maar ik ben veel liever praktisch bezig.”

Warm hart
Als je bij veel mensen thuis komt, maak je ook veel mee. Ellen vertelt dat ze eens bij een meneer was die doosjes chocolade uitdeelde aan iedereen die op bezoek kwam. “Dan heeft u een goed, warm hart voor anderen”, vond Ellen, waarop de man reageerde: “Nee hoor, mijn hart werkt nog maar voor dertig procent.” Een mooi compliment was de opmerking van een andere cliënt. “Ik heb geleerd om binnen mijn grenzen te functioneren. Dat levert veel gezondheidswinst op.” Precies zoals Ellen het haar cliënten graag gunt.

Stapje verder
Grenzen aangeven en nee zeggen kan best lastig zijn, merkt Ellen. “Dat is echt iets wat je moet leren. We zijn dat niet zo gewend. De mentaliteit op het eiland is al gauw: niet zeuren en doorgaan. Als er dan iets gebeurt in je leven, waardoor je dingen niet meer kunt, is het lastig om die puzzel te leggen. Een ergotherapeut gaat de uitdaging graag aan om je daarbij te helpen.” Het vak van ergotherapeut zou wat haar betreft veel bekender mogen worden. “Het is een beroep met meerwaarde. Je helpt mensen een stapje verder, op een afwisselende manier en met een praktische inslag. Ik denk dat die hulp hard nodig is.”

Wie meer wil weten over het beroep ergotherapeut kan altijd contact opnemen met Ellen van Rossum via ellen@ergotherapie-oostflakkee.nl of 06-20 892 892.



Geplaatst op 17-10-2023


Ergotherapie Oostflakkee houdt vanaf nu ook spreekuur in Ouddorp!

Op maandagochtend kunt u bij ons terecht bij Therapie- en Bewegingscentrum Goeree, locatie Ouddorp.

Ergotherapie wordt vergoed vanuit uw basisverzekering en kan u helpen om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Het is altijd maatwerk, wat geen mens is immers hetzelfde.

Ergotherapie kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij aanpassingen en hulpmiddelen om langer en beter in uw eigen woning te kunnen blijven wonen, of bij het niet meer goed kunnen uitvoeren van uw werk en/of hobby door hand- en polsklachten. Ook bij het omgaan met vermoeidheidsklachten na corona, een burn-out of na chemotherapie kan ergotherapie een geschikte therapievorm zijn.

Wij werken graag multidisciplinair samen in het belang van uw gezondheid en functioneren! Dat kan bij Therapie- en Bewegingscentrum Goeree heel goed, vanwege de vele disciplines onder één dak!

Wilt u een afspraak maken bij de ergotherapie? Bel dan naar: 0620892892 en/of neem een kijkje op de website: www.ergotherapie-oostflakkee.nl

Geplaatst op 13-09-2023


Nu op heel Goeree-Overflakkee!

Persbericht!

🤩Ergotherapie Oostflakkee nu op heel Goeree-Overflakkee beschikbaar🤩

Ergotherapie Oostflakkee breidt uit, met personeel en werkgebied. Een nieuwe collega, Veerle Vroegindeweij, is gestart en vanaf juni zullen zij het hele eiland Goeree-Overflakkee bedienen.

Hoe fijn is het om nóg meer inwoners van het mooie eiland te ondersteunen en een bijdrage te kunnen leveren aan het zo zelfstandig mogelijk functioneren. In welke situatie iemand ook zit of welke beperkingen iemand dan ook ervaart.

Het mooie van hun vak is dat ze kijken naar betekenisvolle bezigheden en waar het kan iemand graag de regie weer teruggeven.

Vragen oppikken
Per 1 juni worden er dus vragen opgepakt op heel Goeree-Overflakkee. Wanneer het kan op de praktijklocaties Ooltgensplaat en Dirksland. Maar wanneer dat nodig is, gewoon bij u thuis!

Een verwijzing van een huisarts of specialist is heel handig, maar niet meer verplicht. U mag dus rechtstreeks bellen voor een afspraak. De afspraak wordt gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar en vergoed vanuit de basisverzekering.

Informatie
Voor meer informatie: www.ergotherapie-oostflakkee.nl / info@ergotherapie-oostflakkee.nl / 0620892892

Geplaatst op 30-05-2023


Nieuwe collega!

Hallo! Graag stel ik mij voor, ik ben Veerle Vroegindeweij. Sinds april 2023 werk ik voor Ergotherapie Oostflakkee. Samen met Ellen help ik u graag verder als het gaat om vraagstukken over uw dagelijkse activiteiten. Ergotherapie is voor mij het kunnen doen wat je graag zou willen en dat kan van alles zijn. Zelf vind ik het leuk om te koken en bakken en tijd door te brengen met mijn gezin. Misschien is het voor u een hobby uitvoeren of iets anders. Maar wat als dat niet meer zou kunnen? Dan kunnen we samen ontdekken welke mogelijkheden er zijn om toch te doen wat u belangrijk vindt. Zodat ik kan blijven koken voor mijn gezin, maar wat vindt u belangrijk?

Geplaatst op 17-04-2023


Gecontracteerde ergotherapie 2023

Let op‼ï



Vanaf 2023 hebben wij geen contract meer met Caresq ❌

Zij stellen onwerkbare eisen en voor ons een dusdanig laag tarief waardoor wij niet de kwaliteit kunnen leveren die we wel willen bieden.



Mocht u bij Caresq verzekerd zijn, kunt u alsnog bij ons terecht maar kan het zijn dat een gedeelte van de behandeling vergoed krijgt (meestal 70%) en dus een gedeelte zelf moet betalen. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met me op en/of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Geplaatst op 27-12-2022


Langer Thuis

Uitdaging

In 2050 is een kwart van de inwoners van Goeree-Overflakkee 65 jaar of ouder. In combinatie met een sterke groei van mensen met meerdere chronische aandoeningen leidt dit tot een toenemende zorgvraag. Tegelijkertijd ondervinden we een toenemende druk op het welzijns-, woon- en zorgaanbod. Op Goeree-Overflakkee ondervinden de sectoren welzijn en zorg nu al een krapte op de arbeidsmarkt. Iets wat de komende jaren alleen maar meer toeneemt door de vergrijzing. Kortom, uitdagingen die snel op ons afkomen en die maken dat we nu gezamenlijk in actie moeten komen. Daarom is Ergotherapie Oostflakkee betrokken bij het project “toekomstbestendig leven” van Paulina.nu.



Lees hier meer: https://paulina.nu/toekomstbestendig-leven-ouderen/



Geplaatst op 28-06-2022


NIEUW bij Ergotherapie Oostflakkee: ASITT

ASITT is een intake en behandelprotocol voor volwassenen waarbij er sprake is van een sensorische integratie stoornis.

Voor wie is ASITT geschikt?
Het ASITT protocol is geschikt voor volwassenen met problemen binnen de sensorische integratie. Voorbeelden hiervan zijn:
• Ervaren van een gevoel van onbalans
• Moeite met leren van nieuwe handelingen
• Problemen met informatieverwerking
• Niet kunnen multitasken
• Problemen met gesprekken met meerdere mensen of in drukte
• Problemen hebben met overzicht en/of plannen en organiseren
• Verminderde concentratie en focus
• Naar worden van beeldschermen (mobiel/laptop/tv)
• Overgevoelig voor licht en geluid

Veelal ontstaan dit soort klachten na een gebeurtenis, zoals een auto ongeluk met whiplash als gevolg. Of na een hersenschudding. Ook bij mensen met het post covid syndroom komt dit vaak voor.

Hoe gaat het ASITT protocol in zijn werk?
Eerst wordt er een intake afgenomen waarbij extra wordt doorgevraagd op de prikkelverwerking in uw dagelijks leven. Ook vind er een korte screening plaats met wat testjes. Ook kan er gevraagd worden of u een vragenlijst wil invullen. Daarna wordt besloten of er gestart wordt met de behandelfase.

De ASITT behandeling bestaat uit:
• Het geven van informatie over het proces van zintuiglijke informatieverwerking en de invloed hiervan op ons dagelijks handelen.
• Het aanleren van compensatiestrategieën om prikkels die slecht verdragen worden beter te kunnen hanteren in het dagelijks leven.
• Gewenningsoefeningen om prikkels weer als normaal te kunnen registeren en verwerken in dagelijkse activiteiten.
• Bespreken van sensorisch activiteiten programma (wat vraagt een activiteit van u aan prikkelverwerking).
• Doornemen van dag- en weekindeling om uiteindelijk het activiteiten niveau weer te verhogen.

Het protocol heeft als centraal uitgangspunt dat het houding en bewegingszintuigsysteem (anders gezegd het proprioceptieve systeem) de kern is om te komen tot verbeterde regulatie van sensorische integratie. Middels psycho educatie over het proces van sensorische informatie verwerking, het aanleren van compensatie strategieën, demptechnieken en gewenningsoefeningen.


Geplaatst op 28-06-2022


ACT

In februari j.l. heeft Ellen de basisopleiding ACT afgerond. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een handige manier om te gaan met je problemen, zodat je hier niet steeds in vastloopt en je je zo kunt blijven bezig houden met de meer waardevolle dingen in je leven.

ACT bestaat uit twee kernonderdelen: Acceptance en Commitment. Bij het Acceptance‐onderdeel leer je op een handige manier om te gaan met je persoonlijke obstakels. Je leert hier ruimte maken voor vervelende gevoelens , afstand nemen van moeilijke gedachten, op een andere manier naar jezelf kijken, en tenslotte je aandacht te richten op het hier en nu. Met deze vaardigheden zul je merken dat je niet meer zo snel vastloopt in je obstakels. Het Commitment‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen. Deze twee kernonderdelen samen zorgen ervoor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt, waardoor je je niet tegen laat houden door obstakels om de dingen te doen die jij belangrijk vindt!

Vragen? Neem gerust contact op!

Geplaatst op 28-06-2022


Wetenschappelijk onderzoek

Ergotherapie Oostflakkee werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek: werken met/na kanker



Werk is voor veel (ex-)kankerpatiënten belangrijk. Werk geeft bijvoorbeeld financiële zekerheid, maar ook ritme en betekenis aan de dag. Wanneer (ex-)kankerpatiënten tijdens of na de behandeling weer aan het werk gaan, ervaren veel van hen problemen. Zij voelen zich bijvoorbeeld vaak moe of kunnen zich niet goed concentreren op het werk. Hierdoor kan het lastig zijn om het werk langdurig vol te houden.



Onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben het STEPS programma gemaakt om (ex-) kankerpatiënten te helpen bij het terugkeren naar werk, en om het werk op een voor hen passende manier vol te houden. De onderzoekers meten hoe effectief STEPS is, ten opzichte van de gebruikelijke revalidatie nazorg. Het STEPS programma bestaat uit een combinatie van op werk-gerichte ergotherapie en re-integratieconsultatie.

Geplaatst op 31-01-2022


Maatregelen ivm corona virus

Ook Ergotherapie Oostflakkee neemt maatregelen rondom het Coronavirus. We houden het nieuws nauwlettend in de gaten en volgend adviezen van het RIVM en beroepsvereniging op.

Wel blijft de praktijk open, om zoals van ons gevraagd wordt de noodzakelijke zorg te kunnen blijven bieden en het zorgsysteem te kunnen ondersteunen waar we kunnen.



➡️ Er wordt samen met u gekeken welke afspraken / vragen kunnen wachten of vragen telefonisch kunnen. Ook videobellen is mogelijk.



➡️ Vragen die niet kunnen wachten (de zogenoemde noodzakelijke zorg) worden opgepakt, indien patiënt en therapeut geen klachten (verkouden, hoesten, koorts) hebben.

Noodzakelijke zorg kan zijn: decubitus, vragen binnen palliatieve / terminale zorg, behandelingen die resulteren in ontlasting van de (thuis)zorg (denk aan: zelfstandig aan- en uittrekken van de steunkousen, hulpmiddelen bij douchen en/of aankleden, val preventie, hulpmiddelen rondom inname medicatie of ogen druppelen).



➡️ Heeft u ziekteverschijnselen? Of bent u in aanraking geweest met iemand die het Corona virus heeft / zou kunnen hebben? Of bent u in één van de risico gebieden geweest? Wilt u dan zo vriendelijk zijn de afspraak van te voren af te bellen?

📞0620892892



➡️ Wil u zelf liever de afspraak niet door laten gaan? Voelt u zich hier niet prettig bij? Deze keuze respecteren wij. Graag dan de afspraak (minimaal 24 uur van te voren) afbellen.

📞0620892892



➡️ Wij schudden geen handen, maar begroeten u met een glimlach. 😊



➡️ Bij handtherapie kunnen we de 1,5 meter grens niet waarborgen. Daarom maken we daarbij gebruik van een plexiglas scherm met een ruimte uitsparing onderaan. Zo kunnen we uw hand veilig onderzoeken of uw hand ondersteunen tijdens bijvoorbeeld oefeningen of het maken van een spalk.



❓Vragen? Twijfels? Onduidelijkheden? Neem gerust contact op. #samenstaanwesterk



✅ Dit alles om onze kwetsbare doelgroepen te beschermen en ervoor te zorgen dat het zorgstelsel de nodige zorg kan blijven bieden #flattenthecurve



💟 Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Geplaatst op 23-03-2020


Stagiaire

Even voorstellen:

Hallo, ik ben Ciske Pollemans en ik ben 21 jaar. Op dit moment zit ik in de laatste fase van de opleiding ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam, namelijk het afstuderen. Hiervoor zal ik stage gaan lopen bij Ergotherapie Oostflakkee. Ik kom zelf ook van Goeree-Overflakkee, dus dat maakt het extra leuk om hier mijn afstudeerstage te kunnen doen. Van september tot en met januari zal ik stage lopen en hoop ik u te ontmoeten!

Geplaatst op 29-09-2019


Valpreventie cursus

In oktober gaat een leerzame cursus van start, in o.a. Ooltgensplaat. De cursus is bedoeld voor mensen die wel eens gevallen zijn en/of bang zijn om te vallen.
Een val (of valangst) heeft grote gevolgen en kan uw leven sterk beïnvloeden. Terwijl juist actief blijven zo belangrijk is. Maar hoe doet u dat dan? Of een verantwoorde en veilige manier? Welke factoren hebben invloed op de val kans? Hoe kunnen we de val kans zo klein mogelijk maken? Hoe zorgt u ervoor dat de val angst uw dagelijks leven niet beïnvloed?
Geeft u zich nu op voor de cursus: 0620892892 / info@ergotherapie-oostflakkee.nl

Voor meer informatie: https://paulina.nu/leer-valpartijen-te-voorkomen-door-preventiecursus-zicht-op-evenwicht/

Geplaatst op 8-07-2019


Oncologie netwerk Goeree Overflakkee.

Ergotherapie kan veel betekenen voor mensen met kanker. Denk aan problemen omtrent vermoeidheid en energie, dagindeling en planning, werkhervatting, (praktische) problemen bij dagelijkse activiteiten (zoals zelfverzorging, huishouden en hobby's).

Maar juist het multidisciplinair werken is van grote meerwaarde. Trots om onderdeel te zijn van oncologie netwerk Goeree Overflakkee.

Geplaatst op 21-06-2019


Rollator spreekuur

Rollator- en hulpmiddelenspreekuur
Heeft u vragen over uw rollator of over het aanschaffen ervan? Hoe is uw balans? Heeft u vragen over hulpmiddelen / aanpassingen / zorg?

Kom vrijblijvend langs!
Wanneer: donderdag 22 november van 15u - 16u

Waar: Gezondheidscentrum Ooltgensplaat, Langweg 27, 3257KC Ooltgensplaat (1e verdieping!)
Graag tot dan!

Geplaatst op 3-11-2018


Gezondheidscentrum Ooltgensplaat

Sinds 2 juli j.l. is het gezondheidscentrum Ooltgensplaat in gebruik genomen. 5 juli was de feestelijke opening.

Vanaf nu is Ergotherapie Oostflakkee daar ook te vinden, samen met onder andere de huisarts, apotheek, fysiotherapeut, dietiste en wijkverpleging.

Neem contact op voor een afspraak. Natuurlijk komt de ergotherapeute ook nog steeds bij u thuis langs als dat nodig is.

Geplaatst op 10-07-2018


Uitbreiding: Zuid Beijerland

Sinds begin dit jaar is Ergotherapie Oostflakkee niet alleen actief of Flakkee, maar ook in Zuid Beijerland en omgeving. Neem gerust contact op voor vragen of meer details.

De ergotherapie behandeling kan plaatsvinden bij FysioFitt (Gravin Sabinastraat 34G, Zuid Beijerland) of indien nodig bij u thuis.

Geplaatst op 7-07-2018


Nieuwe website

Bij een verse praktijk hoort uiteraard een verse website. Deze website is ontwikkeld met u in gedachten en is bedoelt om u meer te weten te laten komen over Ellen, de praktijk en ergotherapie in het algemeen. Hoewel de praktijk nieuw is, heeft Ellen ruime ervaring in haar vak en is ze al geruime tijd actief in de regio. Als enige ergotherapeut op Oostflakkee is Ellen de aangewezen persoon om u te helpen bij problemen met het dagelijkse leven.

Ze maakt al meerdere jaren deel uit van meerdere multidisciplinaire overlegorganen op Oostflakkee en is zowel voor de huisartsen als voor de patienten een vertrouwd en bekend gezicht als het gaat om de hulp voor mensen met praktische en sociale problemen. Haar aanpak werkt al voor veel Flakkëenaars.

"Zonder Ellen zou het leven van veel mensen in mijn praktijk een stuk minder aangenaam zijn. Ze is betrokken bij haar patienten en veel kundiger dan ik als het gaat om het leefbaar maken van een leven met praktische obstakels. Ellen is iemand waar je echt iets aan hebt."


Joost van de Putte - huisarts




Geplaatst op 11-09-2017