25-07-2019
Valt u ook wel eens? Mij is het onlangs ook overkomen. Zo, opeens, boem, lag ik onder aan de trap. Gelukkig waren het alleen de laatste paar treden.
Een ongeluk (of val) zit in een klein hoekje. Maar een val heeft grote gevolgen. Denk maar aan een gebroken heup, en allerlei ander leed.
In 2017 kwamen bij de spoedeisende hulp 102.000 65-plussers binnen met letsel na een val, volgens cijfers van Veiligheid NL. Dat zijn bijna 280 mensen per dag. Het meeste letsel was aan heup (19 procent) of hoofd (17 procent). Bij ouderen heeft een val ook vaker fatale gevolgen. In 2017 overleden 4.032 mensen door een val, 95 procent daarvan waren 65-plussers. Dat aantal doden is de laatste decennia flink toegenomen: twintig jaar geleden waren het er 1.542, tien jaar geleden 2.019.
De oorzaken zijn divers: medische problemen, bijwerkingen van medicijnen, minder slaap. Een van de voornaamste oorzaken is 'normale' lichamelijke aftakeling. Hoe ouder we worden, hoe meer spierkracht en balans afnemen. Spiercellen verschrompelen, het brein wordt trager. De gevoeligheid in je voetzolen wordt minder. En je balans, het systeem van zintuigen in je huid, spieren, gewrichten, je evenwichtsorgaan, ogen en oren, gaat achteruit.
De stijging van het aantal fatale vallen is deels te verklaren doordat er meer ouderen zijn en ze langer zelfstandig blijven wonen - in en om het huis wordt veruit het meest gevallen. Dus: hoe voorkom je vallen in je eigen huis?
Het is erg belangrijk de omgeving zo veilig mogelijk te maken. Denk aan: geen losse kleedjes of snoeren, voldoende verlichting, steunpunten, huistelefoon op een makkelijk bereikbare plek en adequaat schoeisel. Daarnaast wordt er aangeraden om kleine bewegingen en oefeningen in je dagelijks leven in te bouwen. Een ergo- en/of fysiotherapeut kan hierbij helpen. Aftakeling van o.a. de spieren slaan juist harder toe bij wie niet actief is, de achteruitgang gaat dan twee tot drie keer zo snel. Blijven bewegen is dus essentieel.
Gelukkig liep het bij mij goed af. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorgt u goed voor uzelf? Vragen over valpreventie? Belemmert het vallen of valangst uw leven? Waardoor u juist minder actief bent dan u zou willen?
Dan kunt u wel wat tips en trucs gebruiken? Neem gerust contact op.
Ook start er 4 oktober een valpreventie cursus in gezondheidscentrum Ooltgensplaat. Dit zijn 8 opeenvolgende lessen op de vrijdagmiddagen. Daarna is er eind januari een terugkom bijeenkomst. Deze cursus is bedoeld voor alle ouderen die onbezorgd actief willen blijven. De cursus verlaagd uw valangst en vergroot daarmee uw kwaliteit van leven. Laat angst om te vallen uw leven niet bepalen.
Vanwege samenwerking met de gemeente Goeree Overflakkee en Paulina.nu kost de gehele cursus u maar 25 euro voor de nodige materialen. Meld u aan! 0620892892 / info@ergotherapie-oostflakkee.nl