1-03-2022
Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, dat klinkt fijn. Maar als u ouder wordt en misschien met meer lichamelijke beperkingen te maken krijgt, hoe blijft u dan toch comfortabel in uw eigen huis?
Ouderdom komt met gebreken. Ondanks dat willen zoveel mogelijk mensen in hun eigen huis blijven wonen, ook al wordt traplopen wat moeilijker of lijken de drempels steeds hoger. Begrijpelijk ook, want een vertrouwde plek met de herinneringen van vaak vele jaren is heel prettig. Los van de wens om in het eigen huis te blijven wonen, kan het soms niet anders. Bijvoorbeeld vanwege het tekort aan seniorenwoningen dat momenteel een groot probleem is. En dan heb ik het nog niet eens over de andere problemen die ons rap naderen: tekort aan zorgpersoneel, verdere vergrijzing enzovoort. De woningnood en het tekort aan zorgpersoneel is niet zomaar opgelost en de vergrijzing is een feit. Er wordt steeds meer verwacht van mantelzorgers.
Ook zelf kunt u veel doen om uw woon- en leefsituatie aangenaam te houden. Het is belangrijk om op tijd stappen te ondernemen en uzelf zo nu en dan de vraag te stellen: wat wil ik? Nu en binnen een jaar? Nu en binnen vijf jaar? Denk vooruit! Als verhuizen op korte termijn niet haalbaar lijkt of u dit echt niet wilt is het goed om uw huidige woning eens met andere ogen te (laten) bekijken. Dat is waar een ergotherapeut om de hoek komt. Ik denk graag met u mee en samen met u zet ik graag de punten overzichtelijk op een rij. Welke knelpunten zijn er? En vooral ook: welke mogelijkheden zijn er? Misschien is het mogelijk een andere vloer te plaatsen en gelijk de drempels weg laten halen? Misschien een antislipmat in de douche, ook al staat u nu nog stevig op uw benen? Of sparen voor een traplift? Meestal denken mensen pas aan dit soort oplossingen als ze zijn gevallen of als het écht niet meer gaat. Maar beter voorkomen dan genezen toch? Naast alles wat u zelf kunt doen worden enkele voorzieningen vergoed door WMO of de zorgverzekeraar.
Natuurlijk is bij het aanpassen van uw woning of het regelen van een verhuizing een sociaal netwerk en wat spaargeld erg handig. Maar ook als deze er niet zijn kan er gezocht worden naar mogelijkheden. Ik help u graag.
Mijn advies: begin op tijd, denk vooruit, durf hulp te vragen en help vooral ook elkaar!
Ellen van Rossum
Ergotherapeut