Logo

Naar hoofdpagina

Wijst u de juiste richting
TOEGANKELIJK
BETROKKEN
DESKUNDIG
hulp

ASITT

ASITT (Adult Sensory Integration Timmerman Treatment) is een intake en behandelprotocol voor volwassenen waarbij er sprake is van een sensorische integratie stoornis.
Voor wie is ASITT geschikt?
Het ASITT protocol is geschikt voor volwassenen met problemen binnen de sensorische integratie. Voorbeelden hiervan zijn:
• Ervaren van een gevoel van onbalans
• Moeite met leren van nieuwe handelingen
• Problemen met informatieverwerking
• Niet kunnen multitasken
• Problemen met gesprekken met meerdere mensen of in drukte
• Problemen hebben met overzicht en/of plannen en organiseren
• Verminderde concentratie en focus
• Naar worden van beeldschermen (mobiel/laptop/tv)
• Overgevoelig voor licht en geluid

Veelal ontstaan dit soort klachten na een gebeurtenis, zoals een auto ongeluk met whiplash als gevolg. Of na een hersenschudding. Ook bij mensen met het post covid syndroom komt dit vaak voor.

Hoe gaat het ASITT protocol in zijn werk?
Eerst wordt er een intake afgenomen waarbij extra wordt doorgevraagd op de prikkelverwerking in uw dagelijks leven. Ook vind er een korte screening plaats met wat testjes. Ook kan er gevraagd worden of u een vragenlijst wil invullen. Daarna wordt besloten of er gestart wordt met de behandelfase.

De ASITT behandeling bestaat uit:
• Het geven van informatie over het proces van zintuiglijke informatieverwerking en de invloed hiervan op ons dagelijks handelen.
• Het aanleren van compensatiestrategieën om prikkels die slecht verdragen worden beter te kunnen hanteren in het dagelijks leven.
• Gewenningsoefeningen om prikkels weer als normaal te kunnen registeren en verwerken in dagelijkse activiteiten.
• Bespreken van sensorisch activiteiten programma (wat vraagt een activiteit van u aan prikkelverwerking).
• Doornemen van dag- en weekindeling om uiteindelijk het activiteiten niveau weer te verhogen.

Het protocol heeft als centraal uitgangspunt dat het houding en bewegingszintuigsysteem (anders gezegd het proprioceptieve systeem) de kern is om te komen tot verbeterde regulatie van sensorische integratie. Middels psycho educatie over het proces van sensorische informatie verwerking, het aanleren van compensatie strategieën, demptechnieken en gewenningsoefeningen.

Compensatiestrategieën geven je inzicht in wat het effect van verschillende prikkels op je is met en hoe je je dagelijks leven kan aanpassen zodat die prikkels beter hanteerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zonnebril op te zetten bij fel licht of oordoppen in te doen tijdens het stofzuigen.

Demptechnieken zijn technieken die helpen op momenten dat je overprikkeld bent. Bijvoorbeeld door te gaan lopen in plaats van te gaan liggen, door slokjes water te drinken of een bepaalde manier van je voeten vegen. Door op zo’n moment juist andere prikkels toe te voegen kan dit een dempende werking hebben op de overige systemen, waardoor je overprikkelingsklachten afnemen.

Gewenningsoefeningen helpen het zenuwstelsel juist de gewone zintuigprikkels weer te gebruiken als herkenbare prikkels en niet meer slechts vegetatieve reacties uit te lokken (zoals zweten, rood/wit worden etc).

Als vergelijking: Alle prikkels vallen de hele dag in een emmer. De emmer loopt over met als gevolg dat je ontregeld wordt en de klachten toenemen op alle gebieden. Dat maakt het soms ongrijpbaar waarom iets de ene keer wel lukt (emmer nog niet vol) en de andere keer niet (emmer loopt over).

Compensatiestrategieën (bijvoorbeeld zonnebril) zorgt ervoor dat er minder prikkels in de emmer terecht komen. Demptechnieken (bijvoorbeeld water drinken) zorgt ervoor dat je tussentijds prikkels uit de emmer gooit, zodat je voorkomt dat het overstroomt.

Door inzicht te geven in de invloed van de prikkelverwerking bij elke activiteit, leer je de activiteit zodanig uit te voeren dat er meer balans ontstaat in belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat je kan). Daardoor beleeft je meer regie over de dag en weekindeling en daardoor ben je beter in staat om waardevolle activiteiten uit te voeren.

Bronvermelding: asitt.nl