22-04-2025
Dat bewegen belangrijk is voor het lichaam weten we allemaal. Het is nodig voor spieropbouw, verbeterd onze botdichtheid, verminderd de kans op hart en vaten, goed voor de spijsvertering, vergroot de longinhoud enzovoort. Maar bewegen draagt ook bij aan onze mentale gezondheid en verbeterd ons algehele welzijn.
Zo kan bewegen het zelfvertrouwen vergroten. Het verbeterd het gevoel van controle. Ook dempt het stress door het verminderen van het stresshormoon cortisol. Hierdoor hersteld men beter van een stressvolle situatie en wordt de kans op chronische stress verlaagd. Sport en bewegen verlaagd daadwerkelijk het risico op verschillende aandoeningen, zoals: depressie, angstklachten, burn-outklachten en dementie (bron: kennisbank sport en bewegen).
Plezier in bewegen helpt. Als we dit met tegenzin doen is het natuurlijk veel minder leuk. En plezier draagt bij aan duurzame gedragsverandering. Sporten in groepsverband levert sociale contacten op en het leert samenwerken. Wel is het belangrijk dat u een manier van bewegen kiezen die bij u past, in een omgeving waarin u zich veilig voelt. Dit kan onder begeleiding zijn in een beweeggroep, maar ook bijvoorbeeld een wandeling door het dorp.
Moeten we nu allemaal massaal naar de sportschool? Of dagelijks grote sportprestaties gaan leveren? Nee, elke stap telt! Ook wanneer u minder beweegt dan de richtlijnen voorschrijven, heeft bewegen een positief effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Winst voor de mentale gezondheid treedt al op in de eerste 60 minuten per week. Het beste is natuurlijk om minimaal te bewegen wat de richtlijn voorschrijft. Dat is voor volwassenen en senioren minstens 150 minuten per week matig of zware inspanning, verspreid over meerdere dagen.
Blijft u op de bank zitten of doet u mee?