20-03-2025
Ergotherapie staat denk ik het meest bekend om de hulpmiddelen en aanpassingen. Veel wordt gedacht aan bijvoorbeeld die beugel in de douche of aangepast bestek. Maar (gelukkig) is het beroep zoveel meer! Neem bijvoorbeeld ergotherapie bij vermoeidheidsklachten. Bij deze klachten wordt er niet direct aan ergotherapie gedacht. Toch is het een groot onderdeel van ons werk. Vermoeidheidsklachten kunnen ook tal van oorzaken hebben: een burn-out, niet aangeboren hersenletsel, kanker, chronische pijn of longcovid. Nu maakt de oorzaak voor mij als ergotherapeut niet uit, ik kijk vooral naar de activiteiten die voor u waardevol zijn. Wat wilt u kunnen doen op een dag? Wat vind u belangrijk? Maar ook: wat is noodzakelijk?
Samen gaan we op zoek naar een goede balans. Daarvoor is het nodig om te leren ontdekken waar de grens van uw mogelijkheden ligt. Hoe herkent u deze grens en hoe anticipeert u hierop? Dit heeft vaak als gevolg dat er keuzes gemaakt moeten worden, meestal past niet alles binnen onze grenzen. Er zullen prioriteiten gesteld moeten worden. Die uitdaging ga ik graag samen aan. Ook helpt het om te kijken naar wat energie geeft, dit kan (naast pauzes) ingezet worden om de innerlijke batterij goed op te laden. Dit wordt weleens vergeten, want we hebben het zo druk. Maar goed voor onze batterij zorgen is essentieel om te kunnen functioneren.
Wordt ze hier zelf niet moe van zult u denken? Nee! Het begeleiden en coachen van mensen geeft me energie. Ik vind het fijn om deze puzzel samen te leggen.
Voor het geval u dit verhaal wel slaapverwekkend vond, nog even in het kort. Ergotherapie en vermoeidheid: balans zoeken, grenzen stellen en leren opladen.