20-11-2024
Ik las in een artikel in een tijdschrift iets over doelgerichte zorg. Doelgerichte zorg gaat over een situatie benaderen vanuit een humaan standpunt. Nagaan wat belangrijk is voor de patiënt in plaats van kijken naar welke problemen er zijn. Dit bleek een “nieuwe” benadering en men was er in het artikel erg positief over.
Ook valt er tegenwoordig veel te lezen over ‘reablement’. De definitie daarvan is volgens VNG: “een manier om samen met een oudere te werken aan herstel van zijn leven en zelfredzaamheid. Het heeft als doel om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken van zorg. Met als uitgangspunt: zoveel mogelijk en zo lang mogelijk (weer) zelf blijven doen.” Reable Nederland vult aan dat het een manier is om ouderen te helpen hun eigen leven te leiden, zoals ze dat zelf willen.
Allemaal “nieuw en hip”. Maar kent u de definitie van ergotherapie? Onze beroepsvereniging Ergotherapie Nederland schrijft: “Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving. Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan.”
Zoek de verschillen! Of juist de overeenkomsten… Het lijkt verdacht veel op elkaar toch? Het beroep ergotherapie bestaat in Nederland al sinds de Tweede Wereldoorlog (en de oorsprong ervan ligt nog ver daarvoor). Ik lijk nu kritisch, terwijl ik het natuurlijk een mooie ontwikkeling vind in de zorg. Maar helemaal nieuw is het dus niet. Dat wilde ik maar even gezegd hebben.